Musiikinopettajankoulutuksen juhlaviikolla päättäjät pääsevät säveltämään

Sibelius-Akatemia juhlii 60-vuotiasta koulujen musiikinopettajien korkeakoulutusta Helsingin Musiikkitalossa viikon ajan 23.–28. lokakuuta. Koulumusiikkiosasto perustettiin Sibelius-Akatemiaan vuonna 1957. 

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmä järjestää viikon mittaisen juhlan 60 vuotta täyttävän koulujen musiikinopettajakoulutuksen kunniaksi. VIikon aikana yleisö saa nauttia musiikkikasvattajien monipuolisesta osaamisesta vauvatuokioissa, lastenmusiikki- ja tutkimusseminaarissa sekä konserteissa Musiikkitalon lämpiöissä ja konserttisaleissa.

Juhlaviikolla musiikkikasvatuksen ammattilaiset ja opiskelijat esittäytyvät niin pedagogeina, tutkijoina kuin esiintyvinä taiteilijoinakin. Viikko huipentuu lauantaina 28. lokakuuta kello 19 alkavaan juhlakonserttiin, jossa kuullaan musiikin monitaituri Lauri Schreckin sooloesitys, Mauno ja Aili Järvelän näppäripedagogiikkaan perustuvan laulun kantaesitys sekä sopraano Piia Komsin tulkinta musiikkikasvatuksen lehtori Aija Puurtisen teoksista Noita ja Aurinko Isäni.

Päättäjät säveltävät kappaleen 100-vuotiaalle Suomelle

Juhlaviikon aikana esittäytyy myös Kuule, minä sävellän! -hanke, jossa lapset ja nuoret säveltävät ammattisäveltäjien johdolla ammattisoittajista kootulle orkesterille. Musiikinopettajankoulutuksen juhlaviikolla säveltäjiksi ryhtyvät lasten sijasta päättäjät.

Omat kappaleensa 100-vuotiaalle Suomelle säveltävät muun muassa kansanedustaja Sanna Lauslahti, Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen, Nordean Suomen-maajohtaja Ari Kaperi, Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen, Crisis Management Initiativen viestintäpäällikkö Elina Lehtinen sekä Taideyliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Lauri Grünthal. Teokset esitetään Musiikkitalon päälämpiössä 28. lokakuuta klo 18, ennen viikon päättävää juhlakonserttia.

Laulunopetuksesta lavoille ja kulttuurien kirjoon

Kansa- ja oppikoulujen musiikinopetus keskittyi 1950-luvulle saakka laulunopetukseen, ja musiikinopettajia koulutettiin laulunopettajaseminaarissa. Opettajakoulutus uudistui, kun Sibelius-Akatemian koulumusiikkiosasto perustettiin syksyllä 1957. Myöhemmin osasto tarjosi erikoistumiskursseja muun muassa kansanmusiikista ja jazzista, mikä johti kansan- ja jazzmusiikin osastojen syntyyn 1983. Osasto on vaikuttanut myös musiikinopettajankoulutuksen käynnistymiseen Jyväskylän ja Oulun yliopistoissa.

2010-luvun musiikinopettajankoulutuksessa yhdistyvät musiikin eri lajit, vahva pedagoginen osaaminen sekä musiikkikasvatuksen laaja tutkimus. Aineryhmän johtajan Max Tabellin mukaan koulujen musiikinopetus on tärkeä lenkki ketjussa, joka tuottaa taiteellisia elämyksiä ja hyvinvointia – sekä maailmallakin menestyneitä huippumuusikoita.

– Koulutuksemme on korkeatasoista, innovatiivista ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa. Olen siitä ylpeä ja toivon, että päättäjät jatkossakin ymmärtävät musiikin oppiaineen ja pätevien opettajien merkityksen kouluissa yhtenä sivistysvaltion tukipilareista, Tabell sanoo.

Sibelius-Akatemiasta valmistuneet musiikkikasvattajat toimivat paitsi opettajina peruskouluissa, lukioissa ja vapaan sivistystyön parissa, myös aktiivisina vaikuttajina erilaisissa kulttuuriorganisaatioissa, yritysmaailmassa ja mediassa. Musiikkikasvatusta ovat vuosien varrella Sibelius-Akatemiasta opiskelleet myös lukuisat julkisuudesta tutut taiteilijat, kuten Paula Vesala, Saara Aalto, Hannu Lintu ja Topi Lehtipuu.

Lisätietoa:
Musiikkikasvatuksen aineryhmän ainejohtaja Max Tabell, max.tabell@uniarts.fi

Lisätiedot juhlaviikon konserteista:
Tuottaja Tiina Halonen, tiina.halonen@uniarts.fi

Juhlaviikon yhteistyökumppaneina Suomen kansallisooppera ja -baletti, HKO, RSO, Musiikkitalo, Svenska Litteratursällskapet sekä Suomen musiikkikasvatusseura – FISME ry.

MUs!!kK!A!
Koulujen musiikinopettajankoulutus 60 vuotta
23.10.–28.10.2017

Juhlaviikon ohjelma ja lisätiedot: www.uniarts.fi/muka60
Juhlaviikko Facebookissa

www.uniarts.fi/siba/musiikkikasvatus

#muka60

 

Vastaa