
Anneli Hynninen, apulaisrehtori, Joensuun konservatorio ja SML:n hallituksen jäsen
”Musiikkia on opeteltu ja opetettu ihmiskunnan historiassa pitkään osana kulttuurista pääomaa. Musiikilla, kuten muillakin taiteilla, on oma itseisarvonsa, joka tekee siitä opiskelemisen arvoista. Yhä enenevässä määrin taiteella nähdään olevan myös välinearvoa hyvinvoinnin lisäämisessä, sosiaalisessa kehityksessä ja kulttuurin siirtämisessä. Tulevan ennakoiminen on käynyt yhä vaikeammaksi. Yhteiskunnan muutokset tapahtuvat kiihtyvällä nopeudella. Ne vaativat sopeutumiskykyä ja uusien toimintatapojen luomista. Taide- ja kulttuurikasvatuksella on merkittävä mahdollisuus antaa yksilölle tulevaisuudenuskoa ja henkistä kestävyyttä. Musiikin opetuksessa luodaan pohjaa sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävälle tulevaisuudelle. Musiikki tuo iloa elämään!”
Tuo hieno teksti on Joensuun konservatorion Konsa 2029 – Ilo kasvaa musiikissa! -visiosta. Visioimme, mitä musiikki on elämässämme. Musiikkiharrastus on iloa, onnellisuutta ja hyvinvointia, kasvua ja kehitystä ihmisenä. Se tuo pitkäjänteisyyttä ja keskittymiskykyä, ja voi olla väylä ammattiin. Musiikkia tehdään yhdessä, se tuo iloa koko perheelle ja lähipiirille unohtamatta elinikäisiä ystävyyssuhteita ja vuorovaikutusta.
Lisää hunajaa toiminnastamme: Musiikkioppilaitokset ovat olemassa rakkaudesta musiikkiin. Niiden kautta paikkakunnilla on tarjolla monipuolisia musiikkielämyksiä ja laajaa tarjontaa musiikin harrastamiseen. Koulutuksen arvostaminen ja motivoitunut, ammatillisesti osaava henkilökunta takaavat jatkuvan kehittymisen. Laadun takana tietysti hyvä hallinto ohjaamassa resurssien mielekästä jakautumista. Musiikkioppilaitokset ovat yleensä alueensa näkyviä toimijoita ja aktiivisia yhteistyötahoja, ja mukana musiikkikentän uusissa ilmiöissä.
Totta joka sana, mutta tarkastellaanpas, miten musiikin opetus ja oppiminen koetaan toiminnassamme tänään. Teimme tammikuussa asiakaskyselyn musiikkiopiston oppilaille ja huoltajille, ja tässä vapaista palautteista koottua kuvausta joistakin osasista oppilaitosarjessamme:
Opettajien ammattitaito ja oppilas-opettaja-suhde: Useat palautteet kiittävät opettajien ammattitaitoa. Innostava ilmapiiri ja oppilaiden olotilojen huomioiminen ovat tärkeitä. Väsyneet opettajat vaikuttavat negatiivisesti oppilaiden kokemukseen. Opetus koetaan inspiroivaksi ja laadukkaaksi, ja yhteistyö opettajan kanssa on joustavaa. Oppilaslähtöisyyttä voisi kuitenkin lisätä, jotta oppilaat voivat paremmin suunnitella omaa oppimistaan.
Palautteissa kiiteltiin hyvää oppilas-opettaja-suhdetta. Tämä suhde on merkittävä tekijä oppilaan motivaation ja edistymisen kannalta. Pienen lapsen kohdalla on tärkeää löytää sopiva lähtökohta musiikin opiskeluun ja kiinnittää huomiota motivaation ylläpitoon. Oppilaiden motivaatio voi kärsiä, jos edistyminen tuntuu hitaalta tai jos opettaja ei ole perillä oppilaan tavoitteista ja tekemisistä.
Opintojen suunnitelmallisuus: Oppilaat ja vanhemmat eivät aina tiedä, mitä opintoihin kuuluu ja mitä voi suorittaa. Opinnonohjauksen parantaminen ja selkeän suunnitelman laatiminen lukukauden alussa auttavat opinnoissa etenemistä.
Viestinnän selkeys ja riittävyys: Jotkut kokevat viestinnän selkeäksi ja riittäväksi, kun taas toiset kokevat sen epäselväksi ja parantamisen varaa olisi. Huoltajat toivovat enemmän palautetta lapsen soittotaidon edistymisestä. Tämä voisi auttaa vanhempia tukemaan lapsen musiikkiharrastusta paremmin. Joissakin palautteissa kiitetään soitonopettajan selkeää ja ennakoivaa viestintätapaa. Tämä osoittaa, että hyvä viestintä huomataan ja arvostetaan.
Esiintymistilaisuudet: Useat palautteet korostavat esiintymistilaisuuksien merkitystä esiintymisjännityksen vähentämisessä ja opettajien antaman kannustavan palautteen tärkeyttä. Säännölliset esiintymiset ja positiivinen palaute ovat tärkeitä oppilaiden itseluottamuksen ja motivaation kannalta.
Visiomme lauseet koulutuksen arvostamisesta ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta ovat siis jo palautteissa näkyvissä. Selvää on myös opintojen pitkäjänteisyyden ja opetuksen suunnitelmallisuuden yhteys. Hyvää viestintää on syytä lisätä, jotta vuorovaikutteisuus edistyy. Musiikin yhdessä tekeminen ja sen tuottama ilo konkretisoituvat hyvin järjestetyissä esiintymistilaisuuksissa. Muutamia muitakin asioita palautteissa pyynnöstämme kommentoitiin. Mikä osa-alue saikaan eniten kommentteja? Pysäköinti. Tilaa kyllä on, mutta pysäköinnin kalleus puhututti. Oppilaitoksemme on yliopiston kampuksella, ja meillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa pysäköinnin hintaan. Muut palautteet käytämme hykertelyyn (positiiviset palautteet) ja toimintamme kehittämiseen (parannusehdotukset). Uljaan visiomme aiheita nousi näissä palautteissa esille hienosti, joten etiäpäin kohti vuotta 2029. Ilo kasvaa musiikissa!