Musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkakursseja Taideyliopiston avoimessa yliopistossa

Ennakkotiedote

Johdanto musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkaan (5 op) 2024-25

Musiikin hahmotustaitojen pedagogiikka 2e (etätoteutus 3 op) syksy 2024

Taideyliopiston avoin yliopisto tarjoaa musiikin hahmotustaitojen pedagogiikassa etänä opiskeltavia kursseja. Kurssit Johdanto musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkaan (5 op) ja

Musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkaa perusopintoihin (5 op)

sopivat toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi, ja ne on suunniteltu järjestettäväksi vuorovuosin. Kurssit voi opiskella myös erikseen. Ne tarjoavat esimerkiksi muun musiikkialan opettajakoulutuksen saaneille mahdollisuuden laajentaa työtään musiikin hahmotustaitojen opettamiseen. Lisäksi alan opetustyössä jo toimineiden on mahdollista hakea kurssille Musiikin hahmotustaitojen pedagogiikka 2e (3 op), jossa tarjotaan etänä opiskeltava kokonaisuus syksyllä 2024.

Kurssit antavat valmiuksia musiikin hahmotustaitojen opettamiseen esimerkiksi taiteen perusopetuksessa ja opetuksen uudistamiseen nykyisen opetussuunnitelma-ajattelun pohjalta. Kursseja suositellaan opettajille, joilla on mahdollisuus harjoitella ja soveltaa kurssin sisältöä musiikin hahmotustaitojen ryhmäopetuksessa omassa työpaikassaan.

Johdanto musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkaan (5 op)

Musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkaa perusopintoihin (5 op)

Tavoitteet ja sisällöt

Kurssi Johdanto musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkaan painottaa alkeisopetusta ja perusopintojen alkupuolta, ja kurssi soveltuu myös hahmotustaitoja instrumenttien pienryhmäopetukseen integroiville opettajille. Kurssilla Musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkaa perusopintoihin omistetaan vastaavasti enemmän aikaa perusopintojen loppupuolen sekä eri instrumentteja käsittävien ryhmien opetukseen. Molemmilla kursseilla tarkastellaan musiikin hahmotustaitojen opetuksen keskeisiä osa-alueita ja työtapoja (esim. rytmin, melodian ja sävelkorkeussuhteiden sekä harmonian oppiminen ja menetelmät, Suomessa käytetyt solmisaatio- ja sävelastemenetelmät, improvisoinnin ja musiikkianalyysin pedagogiset sovellukset sekä sävellykselliset työtavat hahmotustaitojen opetuksessa). Kahteen kurssiin osallistuvat opiskelijat voivat soveltaa teemoja työhönsä spiraaliperiaatteella ja syventyä kurssin pienryhmissä esimerkiksi oman oppimateriaalin tai pitkän aikavälin kehittämistavoitteisiin. Kurssien viitekehyksenä toimii holistinen oppimis- ja ihmiskäsitys sekä vallitseva suomalainen opetussuunnitelma-ajattelu. Koska työskentely toteutuu etäopiskeluna, osallistujilta toivotaan aiempia opintoja musiikin ryhmäpedagogiikassa tai ryhmäopetuskokemusta sekä valmiutta dokumentoida ja raportoida opetustaan kirjoittamalla sekä äänitteiden, valokuvien tai videoiden muodossa.

Kurssit toteutetaan etäopetuksena. Opetus käsittää etätapaamisia Zoom-yhteydellä, pienryhmätöitä, oman opetuksen dokumentointia ja raportointia, materiaaleihin tutustumista ja oppimateriaalien laadintaa. Musiikin hahmotustaitojen opettajilla on mahdollista työstää kurssilla omia kehittämiskohteita ja verkostoitua yhteisistä teemoista kiinnostuneiden kollegoiden kanssa. Mikäli osallistujalla ei ole omaa säännöllistä ryhmäopetusta, opetusharjoittelun voi suorittaa myös seuraamalla ja opettamalla vierailijana tai avustajana ryhmää, johon sisältyy musiikin hahmotustaitojen opetusta.

Kurssin opettajana toimivat Lotta Ilomäki (kurssin vastuuopettaja, lehtori, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia) sekä vierailevia opettajia.

Opetus- ja työmuodot (Johdanto musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkaan 2024–25)

-Ryhmätunnit Zoom-yhteydellä (15 x 2 tuntia sekä vähintään 4 pienryhmätapaamista)

-Opetusharjoittelu omassa työpaikassa ja kirjallista raportointia

-Vertaisryhmätyöskentelyä etäyhteydellä

-Oppimateriaalin laatimista

Opetusaikataulu (Johdanto musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkaan)

Ryhmätunnit keskiviikkoisin 10.30–12.15 Zoomissa:

4.9., 11.9., 2.10.,  9.10., 6.11., 13.11., 4.12. 11.12., 8.1., 15.1., 5.2., 12.2., 12.3., 19.3. 2.4.

Lisäksi pienryhmätapaamisia vähintään 4 krt/opiskelija ryhmätuntien väliin jäävinä keskiviikkoina 18.9.–9.4. välillä, varaopetuspäivä 16.4.

Musiikin hahmotustaitojen pedagogiikka 2e (3 op)

Tavoitteet ja sisällöt

Musiikin hahmotustaitojen pedagogiikka 2e tarjoaa avoimen yliopiston kautta osallistumismahdollisuuden musiikinteorian pääaineopintojen kurssiin, jonka aiheena ovat pidemmälle edenneen harrastajan opetus ja syventävien opintojen sekä perusopintojen päättötason hahmotusaineet. Kurssilla tarkastellaan säveltapailun, käytännön musiikkianalyysin sekä harmonian ja äänenkuljetuksen opiskelutekniikoita ja sovelluksia sekä tapoja tukea erilaisten opiskelijoiden harjoittelua ja musiikkisuhdetta kohti itsenäistä musiikkiharrastusta.

Aikataulu

Kurssi käsittää 10 ryhmätuntia (3.9.-10.12.2024) tiistaisin klo 13.10-13.40 sekä kaksi pienryhmätapaamista 11.30-12.45 (10.9. & 12.11.2024), oppimispäiväkirjan sekä opetusharjoittelun omassa opetuksessa. Opetusharjoittelukokemuksia pohditaan kirjoittamalla sekä pienryhmätapaamisissa.

Avoimen yliopiston kautta voi hakea myös muille Sibelius-Akatemian tutkinto-opetuksen kursseille. Kurssitarjonta julkaistaan 28.5.2024 (avoimen yliopiston oma opetus) ja 11.6.2024 (tutkinto-opetukseen integroitu avoimen yliopiston opetus) osoitteessa https://www.uniarts.fi/avoimet-opinnot/.

Hakeminen kursseille

Taideyliopiston avoimen yliopiston kursseille hakeudutaan syksyn haun yhteydessä 6.-19.8.2024. Lisätietoja kursseista sekä linkin ilmoittautumislomakkeelle löydät 28.5.2024 (avoimen yliopiston oma opetus) ja 11.6.2024 (tutkinto-opetukseen integroitu avoimen yliopiston opetus) alkaen osoitteesta https://www.uniarts.fi/avoimen-yliopiston-kurssit/.

Lisätiedot

Hanna Paananen

Suunnittelija

Avoin kampus, Taideyliopisto

+358 50 456 8145

hanna.paananen@uniarts.fi