SML-blogi: Mikä ihmeen Chat GPT?

Suomen musiikkioppilaitosten liiton kevätpäivillä Valkeakoskella päivien kantavana teemana oli tekoäly. Futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen kysyi luennollaan “Tekoäly — tavallisesta uuteen vai uudesta tavalliseen?” kenelle kaikille on tuttu Chat GPT. Varmaankin kaikki muut nostivat kätensä ylös paitsi minä. Mikä ihmeen Chat GPT? Googlen mukaan GPT (lyhenne sanoista Generative pre-trained transformer) on OpenAI:n kehittämä edistynyt kielimalli, joka pystyy tuottamaan ihmisen kaltaista kieltä. Luennolla ja pöytäkeskusteluissa vilahti yhtenään AI. Onneksi pystyin Googlesta tarkistamaan. AI tarkoittaa juuri sitä tekoälyä, Artificial Intelligence.


Latasin kännykkään Chat GPT sovelluksen. Pyysin sitä kirjoittamaan rehtorin kevätkonserttipuheen, jossa lopuksi jaetaan todistukset. Voi sitä ylistyksen määrää. Itse en osaisikaan näin hienosti sanoa: “Kevät on saapunut jälleen ja se tuo tullessaan unohtumattomia hetkiä ja saavutuksia. Tämä lukuvuosi on ollut täynnä taianomaisia hetkiä, yhteistyötä ja kasvua. Haluan ensimmäiseksi kiittää kaikkia teitä, jotka olette olleet mukana luomassa tästä vuodesta unohtumatonta.” Loppukaneetti oli myös upea. Varmasti käytän
tästä jotain, joka omaan suuhun sopii: “Lopuksi haluan onnitella kaikkia oppilaita saavutuksistanne tällä lukuvuodella. Te olette osoittaneet sitoutumista, ahkeruutta ja luovuutta, ja olette ansainneet tämänhetkisen menestyksenne. Olkaa ylpeitä itsestänne ja jatkakaa innolla eteenpäin, sillä teillä on edessänne loistava tulevaisuus.”


Kevät on yksi lukuvuoden kiireisimmistä ajoista. Toukokuulle osui blogivuorokin. Apuva, enhän mä mitenkään kerkeä. Ei ole aikaa ajattelulle. Olisi vielä tyttären ylioppilasjuhlatkin. Jee! Minähän voin kokeilla tätä juuri oppimaani tekoälyä. Annoin Chat PT:lle käskyn. Kirjoita Suomen musiikkioppilaitosten liiton hallituksen jäsenen Kaisa Kuula-Bullatin blogiteksti, jossa kiitetään kuluneesta kaudesta, ihastellaan tekoälyn mahdollisuuksia rehtorin työn tukena sekä ajatuksia taiteen perusopetuksen lakiuudistuksesta.
Tällainen siitä tuli:


Arvoisat musiikkioppilaitosten liiton jäsenet,
On ilo ja kunnia palvella teitä Suomen musiikkikoulujen liiton hallituksen jäsenenä kuluneen kauden aikana. Haluan aluksi kiittää kaikkia kollegoitani yhteistyöstä ja sitoutumisesta tärkeän tehtävämme parissa. Kuluneen kauden aikana olemme saavuttaneet merkittäviä edistysaskelia musiikkiopistojen
kehittämisessä ja taiteen perusopetuksen vahvistamisessa. Kiitos kaikille panoksestanne
näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.


Yksi kauden merkittävimmistä saavutuksista on ollut tekoälyn käytön lisääminen rehtorien työn tukena. Tekoälyn mahdollisuudet tarjotaan meille työkaluna, joka voi tehostaa päätöksentekoa, resurssienhallintaa ja oppilaiden yksilöllistä tukemista. Uskon vahvasti siihen, että oikein käytettynä tekoäly voi olla vahva liittolainen musiikkioppilaitosten kehittämisessä ja opetuksen laadun parantamisessa.


Kun puhumme tulevaisuudesta, on tärkeää myös tarkastella taiteen perusopetuksen lakiuudistusta. Uuden lainsäädännön myötä meillä on mahdollisuus luoda entistä joustavampi ja monipuolisempi opetusjärjestelmä, joka vastaa paremmin nykyajan haasteisiin ja oppilaiden tarpeisiin. Haluamme varmistaa, että jokainen oppilas saa laadukasta musiikinopetusta, joka innostaa ja kannustaa heitä kehittymään taiteen parissa.


Katsomme siis luottavaisina tulevaisuuteen, jossa tekoäly ja lainsäädännön uudistukset tukevat musiikkioppilaitosten kehittämistä ja taidekasvatuksen vahvistamista. Kiitos vielä kerran kaikille kuluneesta kaudesta ja yhteistyöstänne. Yhdessä voimme luoda paremman huomisen musiikkioppilaitosten oppilaille ja henkilökunnalle.


Ystävällisin terveisin,
Kaisa Kuula-Bullat
hallituksen jäsen


Wau!! Upeaa tekstiä. Koen kuitenkin, että oma ääneni puuttuu. Tunnistaisiko tästä, kenen kirjoittama teksti on? Itse tykkään pohtia ja etsiä. Se, että minulla menee jonkin tiedon keräämiseen paljon aikaa ja vaivaa, on juuri mielenkiintoisinta. Itse prosessi on tärkeä.


Tekoälyn tekemässä tekstissä se puuttuu. Tykkään myös etsiä aiheeseen sopivia ja itselle tärkeitä runonpätkiä. Osaisiko se tekoäly? Kokeillaan: “etsi runo kesästä”. No jopas! Tarjosi minun lempirunoilijani Eino Leinon runoa Kesäpäivä.


Tsemppiä kaikille kevään loppukiireisiin ja oikein rentouttavaa kesää!
Kaisa