Eeva-Maija Talasma, va. puheenjohtaja
Täällä länsirannikolla elämme sääolosuhteiden osalta vuoden harmainta aikaa. Kuvausta ei voi yleistää omaan oppilaitokseen liittotason asioita puhumattakaan. Niin paljon tapahtuu, ettei meinaa perässä pysyä. Päässä suorastaan surisee, kun yrittää reflektoida, missä mennään ja mitä kaikkea ilmassa tällä hetkellä onkaan.
Kulunut vuosi on ollut SML:n toiminnassa todellinen runsaudensarvi. Oma roolini liitossa aktivoitui yllättäen alkukeväällä tuolloin ajankohtaisten toiminnanjohtajajärjestelyjen seurauksena. Vauhtia onkin sittemmin piisannut yhteisten asioiden äärellä monella eri sektorilla. Nyt “toimitusministeriömme” toimikausi liiton johdossa lähenee loppuaan, ja tällä hetkellä valmistaudumme innolla uuden toiminnanjohtajan toimikauden alkuun. Tervetuloa uusi toiminnanjohtaja! Lämmin kiitos kaikille teille, joiden kanssa olen saanut tehdä yhteistyötä! Roolit vaihtuvat, vauhti pysyy!
Äskettäinen hallituksen kyselytunti antoi mahdollisuuden jonkinlaisen välitilinpäätöksen tekemiseen kaikesta siitä, mitä onkaan ollut esillä viime aikoina. SML:n hallitus on tehnyt laajaa valmistelutyötä sekä päätöksen liiton jäsenkriteerien päivittämisestä. Henkilökohtaisesti tervehdin suurella ilolla sitä, että jäsenkriteerien uudistumisen myötä liittomme kasvava moniäänisyys antaa erinomaiset mahdollisuudet musiikin taiteen perusopetuksen laajaan vaikuttamistyöhön sekä kentän aiempaa vahvempaan dialogiin.
Taiteen perusopetuksen lain uudistamisprosessiin SML on valmistautunut huolellisesti. Työtä on tehty TPO-liiton ohjauksessa, ja eilen ministeriöön toimitettu koonti huomioista lakiuudistuksen alkuvaiheen työskentelyn tueksi on erinomainen yhteenveto kaikkien taiteenalojen keskeisistä toiveista ja tarpeista. Myös musiikin erityistarpeet on dokumentissa huomioitu kattavasti. Lain uudistamisprosessi tulee olemaan mittava urakka, mutta koossa oleva aineisto antaa hyvän pohjan sille työlle, joka ministeriön johdolla tullaan nyt käynnistämään. Tulevalta vuodelta sopii siis tällä rintamalla odottaa asian etenemistä sekä toivottavasti useita lisämahdollisuuksia osallistua valmisteluun prosessin edetessä.
Olen saanut osallistua liiton yhteistyökuvioiden rakentamiseen Konservatorioliiton suuntaan kuluneena vuonna toimien liittojen yhteistyösopimuksen mukaisen seurantaryhmän puheenjohtajana. Ryhmän pyrkimyksenä on ollut liittojen välisten yhteisten askelmerkkien rakentaminen, ja uskon sen poikivan jatkossa paitsi vieläkin vahvempaa kuorolaulua musiikin yhteisten asioiden puolesta, myös uusia avauksia mm. hankerintamalla. Itse olen kokenut molempien liittojen toiminnan valtavan hyödylliseksi oman työni tukena, joten näiden asioiden edistäminen on myös liittotasolla tuntunut mielekkäältä. Yhteistyön rakentaminen on myös ollut SML:n hallituksen yhteinen strateginen linjaus. Ryhmä jatkaa toimintaansa myös ensi vuonna, joten uskaltanen luvata, että meistä kuullaan lisää taas myöhemmin!
Isossa kuvassa huomisen päivän teemat tuntuvat varsin suurilta, jos niitä yhtään yritän ajatella. Onneksi pääni surina tästä kaikesta pitää ajatuksen osin sumeana, ja nykymaailmaan kuuluva yleinen keskittymiskyvyttömyys sekin vie huomiota suurista linjoista lillukanvarsiin. SML:n syyskokouksessa esiteltävä ensi vuoden toimintasuunnitelma on onneksi pääni sisältöä astetta selkeämpi ja liiton tulevaisuus näyttää muutenkin turvatulta, sillä hallituksen kyselytunnilla kuulimme erinomaisia esittelyitä hallituspaikoille ehdolla olevilta kandidaateilta. Vaalionnea kaikille!
Seuraavaksi tavataan Rovaniemellä inspiroivan ohjelman sekä parhaan seuran parissa. Itse huomaan viime päivinä miettineeni tällaisia kysymyksiä onnistumatta löytämään niihin vastauksia: Miten lakiuudistus parhaiten turvaisi taiteen perusopetuksen saavutettavuuden aluekehitys huomioiden? Tulisiko järjestämisvastuita olla jatkossa alueiden eri tarpeisiin erilaisia, jolloin rahoitukseen vaikuttaisivat muutkin näkökulmat kuin järjestettävän opetuksen tuntimäärä? Miten alamme selviää monia koulutuksenjärjestäjiä koskevista isoista taloushaasteista? Miten pystyisimme rakentamaan huomisen siten, että kattavan soitinjakauman kestävä ylläpitäminen on oppilaitoksille ylipäätään mahdollista? Kuinka edistää jokaisen toimintakykyä näiden kaikkien kysymysten äärellä?
Palataan näihin ja moniin muihin asioihin korkeanpaikan leirillä Rovaniemellä! Suksilla tai ilman! Tuskin maltan odottaa!