FMF-bloggen: Behovet av grundläggande konstundervisning

Patrik Smulter, styrelsemedlem

Vi läser nästan dagligen om att många barn och unga inte mår speciellt bra och t.ex. med rubriker om gängvåldets eskalering även i Finland konstaterar man, än en gång, hur viktigt det kan vara med grundläggande konstundervisning. Det sätt som barn och unga kan fästa sig vid konsten och finna sig själv i musiken är oerhört värdefull. Vi vet att de barn och unga som kommer med i musikinstitutens verksamhet får ett fantastiskt stöd och hjälp, inte bara musikaliskt, utan även i utvecklingen som människa. Vid sidan av den musikaliska utvecklingen får barnet och ungdomen en eller flera vuxna personers stöd under hela den här tiden, något som samhället verkligen behöver idag. Allt det här vet vi, men det kan vara bra att påminna oss själva igen om det viktiga arbete vi alla gör, och även tala om det för lärare, föräldrar, elever och alla andra runtomkring oss. Vi inom den grundläggande konstundervisningen kan verkligen vara med och underlätta och hjälpa många barn och ungdomar så att de mår bättre och på så sätt skapa ett mer tolerant, förstående och empatiskt samhälle.

Utredningen kring det nya lagförslaget för grundläggande konstundervisning har nu börjat på allvar. Det är viktigt att vi nu alla är med och diskuterar förslagen och utredningarna inom utbildningarna och inom de regionala grupperna så att vi får allas röst hörd i kommentarerna till ministeriet. Vi är en stor grupp som starkt kan vara med och påverka slutresultatet om vi nu är aktiva.

Styrelsen för FMF (SML) gjorde ett beslut i september om att ändra på kriterierna för att söka medlemskap i FMF så att de inte enbart gäller för den fördjupade lärokursen. Personligen tror jag att det är bra att vi på det här sättet, förhoppningsvis kan tala med en tydligare röst gentemot ministerium och beslutsfattare. Jag tror vi behöver enhetlighet i de kommande processerna kring det kommande lagförslaget.

I november kommer vi också att välja en ny verksamhetsledare för FMF. Den här personen kommer att bli central i diskussionerna kring det nya lagförslaget samt utvecklandet av musikinstitutens verksamhet inom ramen för den nya lagen.

Det är mycket på gång igen under hösten och förhoppningsvis ses vi i Rovaniemi i november för att utbyta mer tankar och funderingar.

Sköt om er och vi ses!

Patrik Smulter
Styrelsemedlem i FMF
Rektor för Musikinstitutet Kungsvägen